Jambalaya on sitten uuden maailman versio paellasta, joka puolestaan ei oikeastaan ole ruokalaji, vaan paistoastia... Oikeaoppisesti myös jambalaya ei ole jambalayaa, jos sitä ei ole valmistettu valurautapadassa.

Jambalayaa on kolmea sorttia; punaista, ruskeaa ja valkoista. Punainen on kreolijambalayaa tomaateilla, ruskea on cajunjambalayaa ilman tomaattia ja valkoinen on uusmuotista valejambalayaa, jossa riisi keitetään erikseen, eikä siis muuta väriä.

kreolijambalaya kinkulla ja makkaralla

Paista puoli kiloa mausteista, savustettua makkaraa noin sentin siivuiksi leikattuna, 2 suurta sipulia pilkottuna, 1 vihreä paprika pilkottuna, 3 sellerinvartta ja kaksi hienonnettua valkosipulinkynttä, kunnes sipuli on kuullottunut.
Lisää 7 1/2 dl kanalientä, 480 g purkki kokonaisia tomaatteja liemineen, 1/4 kilo kinkkukuutioita, jambalayamaustetta, 1-2 tl tabascoa ja timjamia. Anna muhia ilman kantta 15 minuuttia. Lisää 3 1/2 dl pitkäjyväistä riisiä. Anna muhia kannen alla 15 minuuttia. Lisää kanalientä tarvittaessa keittämisen ajan. Kun riisi on valmista, jambalaya on valmista.
Älä sekoita!

Cajun-jambalaya kanalla ja makkaralla

1 1/4 rkl öljyä
240 g mausteista, savustettua makkaraa noin 1/2 sentin siivuina
2 suurta sipulia hienonnettuna
3-4 sellerinvartta paloina
2-3 vihreää paprikaa kuutioina
1 rkl cajunmaustetta
1-2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 1/2 tl Old Bay maustetta
1/2 kiloa kananrintaa kuutioina
3 3/4 dl pitkäjyväistä riisiä
litra kanalientä

Paista makkara öljyssä rapeaksi. Lisää sipuli, selleri, paprika ja mausteet, paista, kunnes sipuli on pehmeää.
Lisää kana ja ruskista se.
Lisää riisi ja valkosipuli ja kääntele riisiä mausteisessa öljyssä niin että kaikki riisinjyvät öljyyntyy.
Lisää kanaliemi, sekoita ja anna muhia kunnes riisi on valmista.
Lisää suolaa, jos tarvitaan.

Maustesekoitukset:

Kreolimaustesekoitus

2-3 rkl paprikaa
2 rkl suolaa
2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl mustapippuria
1 rkl sipulijauhetta
1-2 rkl cayennepippuria
1 rkl oreganoa
1 rkl timjamia

Perusjambalaya-mauste

riittää yhteen jambalayaan

2 laakerinlehteä murskattuna tai jauhettuna
1/2 tl timjamia
1/4 tl salviaa
1 tl sassafras-jauhetta (file)
1/4 tl sinappijauhetta
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl valkopippuria
1/2 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
1/2 tl sipulijauhetta (jos haluat)
1/2 tl valkosipulijauhetta (jos haluat. Minä en halua, koska a) en pidä sipulista ja b) minusta kuivattu sipuli maistuu kummalliselta - jopa kummallisemmalta kuin tuore sipuli.)

Cajunmauste

2 tl kutakin; valkopippuria, valkosipulijauhetta, sipulijauhetta, cayennepippuria, muskottia, paprikaa ja mustapippuria. Voit jättää valkosipuli- ja sipulijauheen pois jos haluat.

Old Bay mauste

1 rkl sellerinsiemeniä
1 rkl mustapippuria
6 laakerinlehteä
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl sinapinsiemeniä
4 neilikkaa
1 tl paprikaa
1/4 tl muskotinkukkaa

jauha kaikki ainekset yhteen.