1102565.jpg
Sokerikidetikku

En tiedä mikä tämän vekottimen suomenkielinen nimi on - niitä myydään joskus teekaupoissa yms. Englanniksi tämä on "rock candy" - kivikarkki. Tietääkseni alunperin karkkikivi-nimi oli varattu kivikoville sokerikarkeille, polkkaporsaille ja piparminttutangoille ja niille ihanille "millefiore" nameille.

Näitä sokerikidetikkuja voi siis tehdä itsekin, eikä ole edes erityisen kalliita tai vaivalloisia tehdä. Lapset varmaan tykkää ;-)

Salaisuutena on kärsivällisyys... sokeri kiteytyy hiljalleen puutikun ympärille veden haihtuessa...

Tarvitset:
* 1 l sokeria
* 1/2 l vettä

Kiehauta vesi. Sulata sokeri veteen. Kun sokeri on liuennut, anna sen kiehua.
Kaada sokerisiirappi lasipurkkiin.
Kasta sydäntikku siirappiin ja anna sen kuivua pari päivää. Tämä muodostaa pieniä kiteitä, joiden ympärille suuret kiteet kasvavat.
Kun tikku on kuivunut, laita se takaisin sokeriliuokseen ainakin viikoksi. Älä liikuta tikkua. (Sen takia käytät lasipurkkia - voit seurata kiteiden kasvamista lasin läpi tarvitsematta häiritä prosessia :-D)

Voit myös käyttää puuvillalankaa. Kun sokeri on kiteytynyt langan ympärille, murra se paloiksi ja syö :-)
Puuvillalankasydäntä käytetään kuin kynttilänvalmistuksessa - tarvitset ruostumattoman painon narun toiseen päähän ja jonkinlaisen pidikkeen toiseen päähän - esim. kynän.

-----------------------------------------------

Panorama-pääsiäismunia - voit tehdä joulukuusenpalloja samalla tavalla

-------------------------------

Hattarat kotikonstein

5 dl sokeria
1 1/3 dl glykoosisiirappia
1 dl vettä
karamelliväriä, makuainetta (öljyä, esanssia tms.)

Tarvitset varpuvispilän. Jos et löydä sellaista, ota pallovispilä ja teräslankaleikkurit ja katko pallovispilästä "pallo" pois - siis että saat varpuvispilän näköisen rautalankavispilän.

Sitten asettelet "näyttämön" kuntoon. Peitä lattia sanomalehdellä. Ota pari kolme puulusikkaa ja kiilaa ne jonkin raskaan alle niin, että puulusikoiden varret tököttävät pöydän reunan yli.

Sitten olet valmis kokkaamaan :-)

Keitä sokeri, siirappi ja vesi 160-asteiseksi. Siirrä sokerisiirappi toiseen astiaan tai laita kattila vatiin kylmään veteen, jottei sokerimassa kuumene enempää.
Kastele vispilä sokerimassaan ja nosta se suoraan ylös niin että siirappi valuu joka korren jatkeeksi. Anna valua pari sekunttia jotta sokeririhmat ovat suurinpiirtein yhtä paksuja ja siirrä sitten nopeasti vispilä puulusikoiden varsien ylle. Heiluttele vispilää noin 30 senttiä varsien yläpuolella puolelta toiselle nopeasti, niin että sokeririhmat keräytyvät varsille kuin hämähäkin seitti. Toimi nopeasti.
Kun olet rihmatellut kaiken sokerin puulusikoiden varsien varaan, kerää sokerivanusi hattaraksi ja nauti. Jos et jaksa tai halua syödä kaikkea kerralla, varastoi hattara ilmatiiviiseen purkkiin. Hattara ei kestä yhtään kosteutta.

Voit tehdä esim. lunta piparkakkutalomaisemaan... savua nousemaan piparipiipusta...