Helppo kakkumainen piirakka, joka maistuu keikauskakulta.

100 g voita
2 1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl sokeria
2 1/2 dl maitoa
iso purkki ananaspaloja (noin 1/2 litran purkki)
1 1/4 dl fariinisokeria
Pieni purkki maraschinokirsikoita

Esilämmitä uuni 200 astetta
Sulata voi piirakkavuoassa uunissa.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, sokeri ja maito taikinaksi. Kaada piirakkavuokaan.
Valuta ananaspalat ja pyörittele ne fariinisokerissa. Lusikoi sokeroidut ananaspalat taikinaa.
Ripottele kirsikat ylimmäiseksi.
Paista kunnes kullanruskea - n. 1/2 tuntia



Aurinkoinen keikauskakku  Piltin sivuilta
(yli 1-vuotiaille)

Taikinaan:
150 g margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
2 1/4 dl vehnäjauhoja

Vuoan pohjalle:
50 g margariinia
1 dl fariinisokeria
4 tuoretta ananasrengasta

1. Valmista taikina vaahdottamalla ensin margariini ja sokeri.
2. Sekoita kuivat aineet keskenään.
3. Vatkaa vaahdon joukkoon munat yksitellen ja lisää lopuksi kuiva-aineseos.
4. Sulata rasva ja fariinisokeri kattilassa. Kaada seos pyöreään vuokaan, jonka halkaisija on noin 25 senttiä.
5. Ota ananasrenkaat talouspaperin päälle valumaan. Halkaise ne kahtia ja laita vuoan pohjalle.
6. Kaada taikina ananasrenkaiden päälle.
7. Paista 175 asteen lämpötilassa noin 40 minuuttia.
8. Kumoa kakku lämpimänä tarjoiluastiaan.

Sähköaviisin keikauskakku

2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 rkl rommia
1 dl fariinisokeria
1 tlk (n. 500 g)
säilöttyä ananasta renkaina
2 dl kuohukermaa
Tarvitset lisäksi pyöreän, melko matalareunaisen kakku- tai piirasvuoan.

valmistus
1. Sulata 50 g voita. Voitele pyöreän vuoan pohjat ja reunat sillä. Kaada fariinisokeri vuokaan ja levitä se tasaisesti reunoille ja pohjalle.

2. Valuta ananasrenkaat, leikkaa ne neljään osaan ja asettele tasaisesti vuoan pohjalle. Säästä 2 rkl ananaslientä.

3. Vaahdota 100 g voita ja tavallinen sokeri. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten voisokeriseokseen.

4. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauheke keskenään. Mausta voi-sokeri-kananmunavaahto 2 rkl:lla ananaslientä sekä 1 rkl:lla rommia. Lisää seokseen jauhot nopeasti sekoittaen.

5. Kaada taikina vuokaan ananaspalojen päälle. Varo, etteivät ananasviipaleet siirry pois paikoiltaan. Paista kakkua n. 30 minuuttia 200 asteisessä uunissa.

6. Anna kakun jäähtyä hetki paistamisen jälkeen ja kumoa se sitten vadille. Fariinisokerin peittämät ananaspalat tulevat näin päällimmäisiksi.

7. Tarjoa kakku kylmänä. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se rommilla. Tarjoa vaahto kakun lisäkkeenä.

Marttojen keikauskakkureseptejä:

KEIKAUSKAKKU

Vuokaan: 1 ¼ dl fariinisokeria
50 g voita
500 g tölkki ananasrenkaita

Taikina: 100 g voita
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 dl ananaslientä


Tee näin: Ota pyöreä, tasapohjainen vuoka. Vuokaa ei korppujauhoteta, vaan voi sulatetaan ja siihen sekoitetaan fariinisokeri. Tämä seos laitetaan vuoan pohjalle ja reunoille. Ananasrenkaat asetellaan vuoan pohjalle. Haluttaessa voi renkaiden sisään laittaa vielä koristeeksi säilykekirsikat.

Voi ja sokeri vaahdotetaan, seokseen lisätään munat vatkaten. Taikinaan sekoitetaan vehnäjauhot, joihin leivinjauhe ja vanilliinisokeri on sekoitettu. Lopuksi taikinaan lisätään sekoittaen ananasliemi vähin erin.
Taikina kaadetaan vuokaan ananasrenkaiden päälle.

Paistetaan 175 asteessa 35-45 min ( kunnes kakku irtoaa reunoista ja on kypsän värinen ). Annetaan jäähtyä hetkisen, mutta ei kauan. Kumotaan keikauttaen alustalle, että ananaspuoli tulee päälle.

Keikauskakku mikrouunissa

Vuokaan:
3 rkl voita
½ dl fariinisokeria
2 pientä tai 1 iso tölkki ananasrenkaita
1 tölkki kirsikoita

Sekoita sulatettu voi ja fariinisokeri ja levitä tasaiseksi kerrokseksi tasapohjaisen mikrovuoan pohjalle.
Asettele ananasrenkaat ja kirsikat päälle.

Taikina:
100 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
1½ dl vehnäjauhoja
2 rkl ananaslientä

Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vanilliinisokeri ja leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Lisää ananastölkin lientä ja levitä taikina hedelmien päälle.
Tasoita pinta. Peitä vuoka leivinpaperilla ja kypsennä (650 W) 8-12 min. Kakku on kypsä kun pinta kuivahtaa.
Poista peite ja anna lämmön tasaantua pari minuuttia. Irrota kakku reunoista ja kumoa varovasti.
(Tarjoile kermavaahdon kera.)

Herukkakakku

taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
1½ dl sokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl maitoa
100 g sulatettua margariinia
(voi korvata pussillisella muffinitaikina-aineksia)

täyte:
1 tölkki (425/230) persikoita tai mangoa
3-4 dl mustaherukoita
1 dl sokeria

koristeluun:
tomusokeria, persikoita, herukoita

1. Vuoraa leivinpaperilla irtopohjavuoka Ø 24 cm.
2. Sekoita kuivat aineet. Lisää maito ja sula margariini. Sekoita.
3. Valuta ja lohko persikanpalat. Lado puolet persikoita ja herukoista vuoan pohjalle. Sirota päälle sokeri.
4. Kaada päälle taikina ja kypsennä kakkua 200°:ssa 25-30 min.
5. Jäähdytä kakku ja kumoa se vadille. Koristele hedelmillä ja marjoilla sekä tomusokerilla.

Mikrokakun ohje on K-kaupan esitteestä ja Herukkakakku Kotiliedestä.