Minä en todellakaan pidä tippaakaan Martha Stewartista. Mutta hänen shownsa on televisiossa kun sieltä ei tule mitään muuta, joten välillä tulee katseltua...

Martha Stewart juhli St.Patrickin päivää.

Martha Stewart kehui irlantilaisen Jameson whiskyn maasta taivaaseen ja haukkui skottilaista whiskyä... Martha Stewart on skottilainen perimältään (ja puolalainen) - hänessä ei ole tippaakaan irlantilaista verta. Ei siinä mitään, voivathan ei-irlantilaisetkin tykätä irlantilaisesta whiskystä ja skottilaiset olla pitämättä skottilaisesta whiskystä - minä en pidä saunasta ollenkaan, ja olen suomalainen. Joka tapauksessa, Martha on maailman kuuluisin "lifestyle guru". Marthan ei pitäisi ärsyttää skottilaisia, kun on Stuart ja kaikkea...

Martha Stewart teki juustofondueta irlantilaisesta juustosta. Tai siis näytti kuinka se pitäisi tehdä, paitsi että Martha ei varmaan osaa keittääkään (mainitsin joskus aikaisemmin, ettei Martha osaa leipoa) joten joku toinen oli valmistanut sen "oikean" fonduen. Martha kutsui sitten pari vierasta yleisön joukosta maistamaan fondueta. Tietenkään Marthalla ei ole pienintäkään ymmärrystä miten fondueta syödään...

Fonduehaarukka ei ole mikään makkaratikku jossa pidetään makkaraa samalla kun sitä syödään. Fonduehaarukasta suupalanen otetaan irti haarukkaan suulla koskematta - siis suupalasen pitää olla niin kiinteä, että voit sen haarukasta vetää joko hampain tai huulin. Siis fondueen kastettavien palasten pitää olla hyvin siistejä, pienehköjä ja tiiviitä. Martha tarjosi vierailleen omenanlohkon ja revittyä patonkia... Ensimmäinen vieras yritti olla tunkematta omenanlohkoa kerralla suuhunsa, toinen vieras sai juustoisia patonginpaloja etumustansa täyteen...

Mutta - tämä on minun blokini, eikä mikään Martha blog

Suklaafondue

2 1/2 dl kermaa
250 g suklaata (mitä suklaata tahansa - esim. puolet tummaa ja puolet vaaleaa)

Pilko suklaa paloiksi ja sulata kermassa. Mausta haluamallasi tavalla. Esim. espressojauhe sopii hyvin, tai erilaiset alkoholit. Voit myös lisätä pähkinärouhetta suklaakastoon.

Valitse kastettavat:
- hedelmänpaloja
- kuivattuja hedelmiä
- tiivistä kakkua tai muita leivonnaisia
- isoja vaahtokarkkeja
- jos pidät pähkinävoista, laita pähkinävoita pursottimeen ja pursota pieniä tähtiä banaaninsiivuille. Tosi namia.
- Kaikki suklaakonvehtien tiiviit täytteet kuutioina sopii hyvin jälkiruokadippaukseen.
- voit myös ottaa melonipalloraudalla (kaikillahan on sellainen ;-)) jäätelöstä pikkupalloja ja pakastaa ne, ja laittaa jääkylmänä tarjolle. Olisi hyvä jos sinulla olisi myös kylmäalusta jäätelöpalloille.

Voit tehdä sellaisen itsekin. Ota iso kakkuvuoka, kaada siihen pari senttiä vettä, anna jäätyä. Aseta jään päälle pieni kulho tai vati, vatiin paino ja kaada vuokaan (ei kulhoon) lisää vettä, ja jäädytä vati kiinni jäähän. Lisää nyt vielä pari senttiä vettä ja jäädytä. Nyt sinulla on kylmäalusta joka pitää jäätelöpallot kylmänä. Jos haluat, voit irrottaa jään vuoasta, värjätä sen, lisätä jäähän kukkia tai muita koristeita


Jälkiruokafonduet eivät ole vain suklaafondueita. Dippaukseen voi käyttää kaikkia kakunkuorrutteita, kinuskikastiketta, hilloa yms. Tietenkin nämä ovat todella makeita, eikä pystykään paljon dippailemaan esim. paksussa kinuskikastikkeessa tai hillossa, mutta ovat vaihtoehtoja suklaafonduelle.

Marjafondue

750 g marjoja (tai hedelmiä)
1 dl sokeria

soseuta marjat ja siivilöi siemenet pois. Laita marjasose kattilaan, lisää sokeri ja keitä kunnes sokeri on sulanut. Siirrä fonduepataan.
Valitse leivonnaisia ja jälkiruokajuustoa kastettavaksi.

Kookos-pähkinä-fondue

Sekoita kattilassa

2 1/2 dl kermaa
200 g sokeria
3 munankeltuaista
100 g voita
1 tl vaniljaa

Keitä kunnes halutun paksuista.

Lisää seokseen
100 g kookoshiutaleita
120 g pekaanipähkinää muruina

Tarjoa kasteeksi omenanpaloja, banaania, vaahtokarkkeja ja kakunpaloja

Muista että fondue on LÄMMIN dippi - kylmä dippikastike ei ole fondue. Fondue syödään haarukoista (tai grillitikuista), dippi sormin. Fonduepalat on suupaloja, dippipalat ovat suurempia, koska tarvitsen "kädensijan".

Meksikolainen jälkiruokadippi

2 1/2 dl vispikermaa
1 rkl hunajaa
3 rkl Kahluaa tai muuta hyvää kahvilikööriä
hyppysellinen muskottia

Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta hunajalla ja liköörillä, ripottele päälle muskottia, tarjoile rapeitten keksien kanssa.