Vegaaneille ja tofun ystäville toisenlaisen "juuston" resepti.
Lisa Lamin blogista - osat I ja II (kuvasarjoilla, englanniksi)

Tarvitset:
tehosekoittimen
vispilän
2 suurta kulhoa
suuren kattilan
painon tofua tiivistämään. (Iso kivi muovipussissa kelpaa hyvin.)
tofumuotti
juustokangas
siivilä

1/4 kg soijapapuja
1/2 rkl maissijauhoja
runsas 1 tl kipsiä (mineraali, jota tarvitaan tofun kiinteyttämiseen. Sitä voi ostaa kaupasta josta saa kiinalaisia ruokatarvikkeita. Pussissa lukee "gypsum powder". Se on kalkkisulfaattia ja minun käsittääkseni samaa ainetta kuin se valkoinen kipsijauhe kuvataidetunneilta... Ei siinä ole mitään vaarallista, mutta jos hirvittää, käytä nigaria. Nigari on magnesiumkloridia, japanilaista... vähän niin kuin merisuolaa. Nigari ei toimi aina ja sillä tofusta tulee kovempaa, murenevampaa, kipsillä saat pehmeää ja sileää tofua.)
kylmää vettä (kaksi desiä jokaista soijapapudesiä kohden. Muista kuitenkin että liotat maissijauhon ja kipsin osaan tätä vesimäärää)
Jos haluat, voit korvata maissijauhot ja kipsin sitruunamehulla. Tarvitsen 1 sitruunan mehun 100 g papuja varten.

1. Huuhtele soijapavut.
2. Sekoita vesi ja pavut tehosekoittimessa - yksi kupillinen papuja, kaksi kylmää vettä ja sekoita sileäksi. Kaada seos kulhoon. Toista kunnes olet jauhanut kaikki pavut. (Sinulla pitäisi olla noin desin verran vettä jäljellä, jotta voit sekoittaa siihen jauhot.)
3. Siivilöi soijavesiseos (japanilaiselta nimeltään go) juustokankaan läpi kattilaan. Nosta juustokankaan kulmat yhteen ja purista kaikki neste irti. Nyt sinulla on juustokankaassa soijapavun muruja; soijalesettä eli okaraa. Säästä tämä. Kattilassa oleva neste on soijamaitoa.
4. Lämmitä soijamaito. Kun soijamaito lämpiää, sekoita kipsi ja maissijauho jäljellä olevaan veteen. Juuri kun maito alkaa kiehua, ota se levyltä, kuori vaahto maidon päältä, sekoita kipsi- ja maissijauhovettä ja kaada maito kulhoon, nopeasti ja korkealta. ÄLÄ SEKOITA TOFUA TÄSSÄ VAIHEESSA. Kuori vaahto kulhosta varoen ettet saa seosta liikkeeseen. Peitä kulho ja nosta lämpimään paikkaan vartiksi.
5. Laita tofumuotti valmiiksi. Kostuta puinen muotti ja juustokangas ja vuoraa muotti juustokankaalla. Jos sinulla ei ole tofumuottia, juustomuottia tai pashamuottia, tavallinen tiheä siivilä kelpaa.
6. Lusikoi juoksettunut soijamaito muotteihin. Anna valua hetki. Nyt sinulla on silkkitofua.
7. Nosta juustokankaan reunat tofun päälle, laita muotin kansi paikoilleen ja paino kannelle. Voit käyttää kannen sijasta esim. lautasta ja painona vaikka isoa säilyketölkkiä. Tärkeää on, että kansi pystyy vajoamaan sitä mukaa kun tofu tiivistyy, ja että paino seuraa mukana. Anna seistä. Kuinka kauan riippuu siitä kuinka tiivistä tofua haluat. 3-4 tunnin jälkeen tofu on vielä aika pehmeää, 5 tunnin kuluttua tofu on tiivistä. Se voi seisoa pitempäänkin, jos haluat kovempaa tofua.
8. Kumoa tofu muotista ja kuori juustokangas irti tofusta.

Voit käyttää tofun suoraan tai säilyttää sitä jonkin aikaa jääkaapissa. Tofu kuulemma imee itseensä vettä, joten jos säilytät sitä marinadissa tai vedessä, kuten joskus käsketään, tofusi pehmenee.

Monet liottavat soijapapuja yön yli ennen jauhamista ja jotkut keittävät vesi-papu-seoksen jauhamisen jälkeen, ennen soijamaidon ja -leseen erottamista. Soijapavun kuoressa on haitallisia aineita, jotka häviävät lämmittämällä. Toiset luottavat siihen, että tofusta ja okarasta häviävät myrkyt ruoanvalmistuksen yhteydessä.