Hyvää ruuneperin päivää niille jotka sallivat itselleen runebergin torttuja. Minä suren. *jupsukki*
Oli Imbolc-viikonloppu, söin sokeria, kakkua, pullaa, leipää, ja lihoin 3 kiloa.

------------------------------------------------------------------------

Rakastan Sally Lunnin pullia. Sanovat, että niitä pitäisi oikeastaan kutsua Solie Luyonin pulliksi, koska uskotaan, että reseptin äiti oli ranskalainen hugenotti Solange Luyon. Toisen tarinan mukaan nimi tulee ranskan "sol et lune" - aurinko ja kuu, koska pullat on pyöreitä ja keltaisia kuin aurinko ja kuu. Minä kutsun näitä lunnipulliksi.

Reseptejä on vaikka kuinka monta, ja luulen, että olen jo yhden julkaissut, mutta mitäs siitä:

2 1/2 dl maitoa
100 g voita
2 munaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kuivahiivaa
1 l jauhoja

Sulata voi maidossa. Anna maidon jäähtyä kädenlämpöiseksi.
Ota noin 1/2 dl maitoa ja sulata siihen sokeri, suola ja hiiva.
Vatkaa munankeltuaiset ja sekoita maidon ja hiivanesteen kanssa.
Sekoita jauhojen kanssa sileäksi taikinaksi.

Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
Taittele sillä aikaa alumiinifoliosta 2 n. 5 sentin levyinen suikaletta.
Jaa kohonnut taikina kahtia, leivo pyöreäksi pullaksi ja nosta leivinpellille. Kiedo alumiinifolio "vuoaksi" pullan ympärille. Anna kohota.

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kun pullat ovat kohonneet, paista n. tunnin ajan. Voit peittää pullat ensimmäisen puolen tunnin ajaksi, jotta ne eivät ruskistu liikaa.

Voit myös tehdä pienempiä pullia, mutta näiden pitäisi olla ainakin skonssin kokoisia.

----------------------------------------------------------------

Jotkut ihmiset sekoittavat Bathin pullat Sally Lunnin pulliin - molemmat ovat Bathin erikoisuus ja pullia. Bathin pullat ovat kuitenkin ihan tavallisia rusinapullia.

Tässä englantilainen pullataikinan ohje:

2 tl kuivahiivaa
1 l jauhoja
2 1/2 dl maitoa
2 rkl sokeria
3 rkl hillottua appelsiininkuorta (jos haluat)
2 munaa
100 g voita
2 rkl rusinoita

vatkattua munaa voitelemiseen
raesokeria koristeeksi

Sekoita hiiva ja 1 tl sokeria kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita maitoon puolet jauhoista ja laita kulho käymään lämpimään paikkaan.
Sekoita voi ja loput jauhoista muruiksi.
Sekoita voimurut, kupliva hiivamaito, sokeri, appelsiininkuori ja rusinat.
Sekoita taikinaan kananmunat.
Vaivaa taikina sileäksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi.
Leivo taikinasta 12 pullaa ja anna kohota leivinpellillä.
Voitele kohonneet pullat ja ripottele pullille raesokeria ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia.

------------------------------------------------------------------

Uskotaan, että molemmat ohjeet ovat kuitenkin saaneet alkunsa ranskalaisista briocheista. Briochit ovat puolestaan saaneet nimensä vanhasta germaanisesta sanasta 'bhreg', joka tarkoittaa taikinan vaivaamista.

1 rkl kuivahiivaa
3/4 dl kädenlämpöistä vettä
400 g jauhoja
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
4 munaa
225 g voita

voiteluun;
1 munankeltuainen
1 rkl vettä

Sulata hiiva lämpimään veteen ja anna seistä kunnes seos alkaa kuplia.
Sekoita jauhot, sokeri ja suola. Tee jauhoihin kuoppa keskelle ja kaada siihen kevyesti vatkatut munat ja hiivaseos. Vaivaa taikinaksi, siirrä sitten leivinpellille ja vaivaa, kunnes taikina on sileää ja kimmoisaa.
Levitä taikina levyksi ja levitä sille 1/3 pehmeästä voista. Vaivaa voi taikinaan. Anna taikinan levätä viitisen minuuttia. Toista, kunnes kaikki voi on taikinassa.
Öljyä iso kulho, nosta taikina kulhoon ja pyöräytä sitä pari kertaa, jotta taikinan pinta öljyyntyy myös, peitä kulho kostealla pyyhkeellä ja anna nousta kaksinkertaiseksi.
Paina taikina alas ja siirrä kulho jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Nyt voit leipoa taikinan joko leiviksi tai pulliksi. Briocheilla pitäisi olla pyöreä "hattu", mutta se ei ole välttämätöntä.
Anna kohota, lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita munat ja vesi, voitele briochit ja paista noin 15-30 minuuttia, riippuen leivonnaisten koosta. Briochien pitäisi olla keveitä ja kullanruskeita.
Anna jäähtyä ja nauti.

-------------------------------------------------------------------

Meidän perheessä tehdään tämänkaltaista munaista, vehnäistä leipää joka perjantain sapattiaterialle. Juutalaisten Challah-leivän nimi onkin Pohjois-Euroopassa "barches"... siis samaa juurta kuin brioche.

480 g jauhoja
2 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa
3 tl sokeria
2 rkl öljyä
1 suuri muna ja 1 munankeltuainen vatkattuna
2 dl lämmintä vettä
unikonsiemeniä koristeeksi

Vatkaa kädenlämpöinen vesi, 1/3 jauhoista, sokeri ja hiiva sekaisin ja anna seistä kunnes seos alkaa kuplia.
Sekoita joukkoon loput jauhoista, suola, öljy ja melkein kaikki muna (jätä noin 1 rkl munaseosta leivän voitelemiseen) taikinaan ja vaivaa se sileäksi taikinaksi.
Laita taikinapallo muovipussiin ja anna sen nousta jääkaapissa vähintään 12 tuntia.
Ota taikina jääkaapista, jaa se tangoiksi ja letitä pitkoksi.
Anna kohota puolisen tuntia, voitele munalla, ripottele unikonsiemeniä koristeeksi ja paista 220 asteessa 15 minuuttia, käännä sitten lämpö 180 asteeseen ja paista vielä puoli tuntia, kunnes leipä on kullanruskeaa ja kevyttä.