Irlantilainen perunakarkki

1 dl perunasosetta (keitetyistä tai uunissa kypsennetyistä, ilman voita, maitoa tai mausteita)
1/2 tl vaniljaa
1/2 kg tomusokeria

2 rkl kanelia tai kaakaota

Sekoita perunasose, vanilja ja tomusokeri tasaiseksi taikinaksi.
Anna jähmettyä hetki jääkaapissa ja muotoile sitten miniperunoiksi. Anna kuivua hetki.
Laita kaneli tai kaakao muovipussiin ja "jauhota" "perunat" muutama kerrallaan.

Voit myös tehdä massasta palloja ja pyöritellä ne pähkinämurskassa, kookoshiutaleissa, nonparelleissa/rakeissa, raastetussa suklaassa tms.



Suklaaperunakarkki

2 dl perunasosetta (keitetyistä tai uunissa kypsennetyistä, ilman voita, maitoa tai mausteita)
1 tl vaniljaa
1/2 tl suolaa
1 l tomusokeria
1 dl hyvää kaakaota


Suklaakuorrutus:
30 g suklaata
1/2 rkl voita

Vuoraa pelti voidellulla leivinpaperilla.
Sekoita perunasose, vanilja ja suola, sihtaa sokeri ja kaakao joukkoon ja sekoita hyvin ja voimakkaasti.
Muotoile n. 3 sentin palloiksi ja jäähdytä yön yli jääkaapissa.

Sulata suklaa ja voi ja sekoita tasaiseksi massaksi. Päällystä pallot suklaalla ja anna jähmettyä.



Mainen perunakarkki

karkkimassa:
100 g voita
2 dl kuumaa perunasosetta (puhdasta perunaa)
1/2 tl suolaa
200 g kookoshiutaleita
1 kg tomusokeria
1 tl vaniljaa

kuorrutus:
350 g tummaa suklaata
2 rkl voita

Sekoita karkkimassan ainekset hyvin sekaisin. Taputtele tasaiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna asettua jääkaapissa yön yli.
Leikkaa neliöiksi.
Sulata suklaa ja voi, sekoita ja kastele perunamassaneliöt suklaaseen.
Anna jähmettyä leivinpaperilla.



Yllätysperunakarkit

2 1/2 dl kylmää perunasosetta (keitetyistä tai uunissa kypsennetyistä, ilman voita, maitoa tai mausteita)
~2 1/2 dl tomusokeria (tarpeen mukaan)
1 rkl vaniljaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 dl voita
pähkinävoita

sekoita perunasose, sokeri, vanilja, vaahterasiirappi ja voi tasaiseksi taikinaksi.
Kauli massa n. 1/2 cm levyksi leivinpaperilla. Käytä tomusokeria "jauhoina", jos tarvitset.
Levitä pähkinävoi levylle ja kääri rullalle kuin kääretorttu tai korvapuustitaikina leivinpaperin avulla.
Kääri rulla leivinpaperiin ja anna kovettua jääkaapissa muutama tunti.
Leikkaa sentin levyiksi.

1) Perunasoseen pitää olla hyvin tasaista. Perunamöykyt karkissa eivät ole mukavia.
2) On parempi käyttää sileää pähkinävoita, ja käytä sitä runsaasti, koska muuten karkit ovat äklö-makeita.



bataattikarkki

1/2 kg tomusokeria
170 g voita
1 1/2 tl vaniljaa
1/8 tl manteliesanssia
4 dl bataattisosetta (keitetyistä tai uunissa kypsennetyistä, ilman voita, maitoa tai mausteita)
1 1/2 tl maitoa
noin 3 dl kookoshiutaleita
1 tl kanelia

Vaahdota voi. Sihtaa sokeri, kaneli ja vanilja kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää manteliesanssi, maito ja bataattisose. Vaivaa sileäksi, tasaiseksi massaksi. Lisää kookoshiutaleet.
Muotoile n. 4 cm palloiksi ja pyörittele tomusokerissa.



"Irlantilaiset perunat"

100 g voita
1/2 kg tomusokeria
1/2 dl kermaa
1-2 rkl irlantilaista viskiä
2 1/2 dl kookoshiutaleita

1/2 dl tomusokeria
4 tl kanelia

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kerma, viski ja kookoshiutaleet joukkoon. Anna asettua jääkaapissa muutama tunti.
Pyörittele 3-4 cm miniperunoiksi.
Sihtaa tomusokeri ja kaneli yhteen. Pyörittele "perunat" kanelissa.

-----

Perunaleivos

2 soseutuvaa perunaa esim. rosamundaa
175 g ohuita kaurakeksejä
100 g tummaa suklaata jossa väh. 70 % kaakaota
75 g mantelijauhetta
1 dl sokeria
3 rkl punssia, konjakkia tai likööriä
2 kananmunanvalkuaista
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta

Kuori ja paloittele perunat. Keitä ne kypsiksi.
Hienonna kaurakeksit pieniksi muruiksi esim. tehosekoittimessa.
Sulata suklaa vesihauteessa.
Muhenna lämpimät perunat ja sekoita joukkoon sulanut suklaa.
Lisää mantelijauhe, sokeri ja punssi.
Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää ne seokseen.
Pyörittele taikinasta haluamiasi muotoisia leivoksia ja kierittele ne tummassa kaakaojauheessa.


"Valkomaltoiset" perunaleivokset Hesarista

4 dl kakunpaloja
1 dl sokeria
100 g jauhettua mantelia
1 rkl kirsikkaviinaa
2 munanvalkuaista

kaakaota pyörittelyyn
mantelinsuikaleita

Jauha kakunpalat hienoksi. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä muruihin sokeri, mantelijauho ja kirsikkaviina sekä valkuaiset. Taikina saa olla kiinteää.
Muovaa siitä perunan muotoisia möykkyjä ja kierittele ne kaakaossa. Pistä jokaiseen leivokseen muutama kuoritun mantelin suikale ikään kuin iduiksi.


"Tummamaltoiset" Tryffelitäytteiset Chiliperunaleivokset