Hollantilainen kahvi, hollanninkahvi on voilla maustettua kahvia.

Tarvitset kupillisen maitoa jonka höyrytät voinokareen kanssa. Jos sinulla ei ole espresso-maitohöyrytintä (mikä lieneekään laitteen suomalainen nimi?), niin kiehauta maito voin kanssa ja vatkaa yhteen. Voi ei saisi erottua maidosta.
Kaada maito lasiin, jossa on 2 rkl suklaakastiketta ja vähän vaniljaa. Kaada lasiin espressoa. Laita "lusikaksi" kanelitanko ja koristele halutessasi kermavaahdolla.

Vähän niinkuin irlantilaisen kahvin alkoholiton versio.

Irlantilainen kahvi tehdään näin:
Lämmitä jalallinen viskilasi. Kaada lasiin sentti viskiä (irlantilaista, tietenkin) ja kolme sokeripalaa. Täytä lasi vahvalla kahvilla n. kahden sentin päähän laidasta. Sekoita varovasti että sokeri sulaa. Täytä lasi paksulla kermalla (tai vähän vatkatulla kermalla). Jotta saat kerman kellumaan kauniisti, valuta se lasiin lusikan avulla.

Kermakaljaan sitten:

resepti I

paahda 1-2 tl sokeria kattilassa. Kun sokeri alkaa saada väriä, kaada päälle kupillinen maitoa. Lämmitä ja sekoita. Paahdettu sokeri "räjähtää" kovaksi karamelliksi kun kaadat maidon sen päälle, mutta sulaa maidon lämmitessä.
Kaada kuuma karamellimaito voinokareen päälle.
Halutessa koristele vaahtokarkein tai kermavaahdolla.

Voit myös lämmittää puoli litraa maitoa ja sekoittaa siihen joko

2 rkl fariinisokeria
1 tl vaniljaa
1 tl voita

tai 1 dl toffeekarkkeja

resepti II

Sulata vähän toffeekarkkeja tai toffeekastiketta ja voita mikrossa.
Lämmitä kupillinen limpparia varovasti, jotta et menetä limonadin sihinää ja sekoita sitten lusikallinen sulatettua toffeevoisekoitusta ja kermaa.

Amerikasta löytyy "kermasoodaa" (cream soda) - vaniljalla maustettua limpparia - jota kehoitetaan käyttämään reseptissä. Meiltä ei tietääkseni löydy vastaavaa. Juuriolutta (root beer) voi käyttää korvaamaan tätä kermasoodaa, mutta ei meiltä pahemmin löydy sitäkään. Inkivääriolutta (ginger ale) löytyy, ja minun käsittääkseni sitä voi käyttää, tai sitruunasoodaa. Voit myös korvata tämän sekoituksella soodavettä ja vaniljasiirappia.

Kylmää kermakaljaa saat sekoittamalla lasilliseen inkivääriolutta (tai kermasoodaa) pari lusikallista toffeekastiketta.

Alkoholipitoisen version saat lisäämällä maitopohjaisiin juomiin vähän viskiä tai muuta alkoholia josta pidät tai kaatamalla toffeeliköörin päälle vaniljalimppaa 1:7 suhteessa (siis kaksi ruokalusikallista toffeelikööriä 2 1/2 dl kahvikupissa)

kolmas versio - muistuttaa vähän lampaanvillaa...

1/2 l vaniljajäätelöä
1/2 dl pehmeää voita
1/2 tl toffeearomia
1/2 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1/2 tl muskottia
1 l omenasiideriä

Sekoita vaniljajäätelö, voi, toffeearomi, fariinisokeri, kaneli ja muskotti. Jäädytä uudelleen.
Lämmitä siideri kuumaksi. Laita lusikallinen jäätelöä kuppiin ja kaada kuumaa siideriä päälle.

munatoti - eggnog

8 hengelle

4 munaa - erota valkuaiset ja keltuaiset
1 dl sokeria kahdessa osassa
1 dl rommia (mielellään vaaleaa mutta tumma kelpaa)
3 1/2 dl täysmaitoa
3 1/2 dl viskiä
2 1/2 dl vispikermaa (kahdessa osassa)
muskottia

Vatkaa munankeltuaiset puolen sokerin kanssa vaahdoksi.
Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja käännä vaahtoon toinen puoli sokeria.
Sekoita munavaahdot keskenään varovasti.
Sekoita joukkoon rommi, maito, viski ja puolet kermasta - varovasti.
Vatkaa loput kermasta ja käännä joukkoon - edelleen varovasti.
Tarjoa glögimukeista tai pienistä kahvikupeista muskotilla maustettuna.

Jos haluat alkoholittoman version, korvaa rommi ja viski maidolla - siis 8 dl maitoa