On unohtunut päivittäminen!

19.12

Luumuhyrrät


Todella hyviä pari päivää levättyään, ei erityisemmin mielenkiintoisia paistopäivänä

200 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
2 tl inkivääriä

täyte
200 g luumumarmeladia (torttutäytettä)

päälle tomusokeria, kanelia

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Pursota taikinasta leivinpaperille "hyrriä", n. 5 cm kiekkoja. Paista 180 asteessa n. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Laita kaksi kiekkoa vastakkain, väliin luumuhilloa. Tomuta sokerilla ja kanelilla.

20.12

Marmelaatikakut vanhasta Aamulehdestä

150 g voita
150 g sokeria
3 munaa
1 dl hapanta kermaa
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl neilikkaa
500 g jauhoja

Voi sulatetaan, sokeri lisätään, samoin munat ja seos vatkataan hyvin.
Sekoita sooda ja mausteet kermaan ja lisää se muna-voi-sokeriseokseen.
Lisää jauhot.
Taikina kaaviloidaan ohueksi levyksi, siitä otetaan muotilla pyöreitä kakkuja, jotka paistetaan.
Kun ne ovat jäähtyneet, pannaan niitä kaksi päällekkäin, jotakin makeata marmelaatia väliin.

No joo... pidän tällaisista "sandwich" pikkuleivistä. Lusikkaleivät kuuluvat jouluun.

21.12

Tuomaan päivä. :-) Sekä veljeni että serkkuni viettävät nimipäiväänsä tänään. Tai ei vietä. Ei meillä nimipäiviä niin vietetä. Omaa nimipäivääni muistetaan, koska äitini on syntynyt 8.8, isäni 9.8, serkullani on nimipäivä 10.8 ja minulla 11.8.

En löytänyt mitään Tuomaan päivään liittyviä pikkuleipäreseptejä, joten laitetaan neljä tähteä:

Anistähdet

4 munaa
5 1/2 dl sokeria
8 1/2 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl aniksen siemeniä

vatkaa sokeri ja munat vaahdoksi. Murskaa aniksen siemeniä ja sekoita jauhojen ja leivinjauheen kanssa taikinaan. Anna levätä jääkaapissa.
Kauli taikina n. 1/2-3/4 cm paksuiseksi levyksi ja ota tähtimuotilla tähtiä.
Paista 160 asteisessa uunissa 13-15 minuuttia.
Anna jäähtyä. Tähdistä tulee kovia.
Hyviä vatsavaivoihin.
Voit pakata lasipurkkiiin tähtianisten kanssa, tulee nätti lahja.

Mokkatähdet

250 g voita
250 g sokeria
1 muna
125 g mantelijauhetta
1/2 tl kanelia
1/4 tl inkivääriä
375 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl pikakahvijauhetta

koristeluun
1/2 - 1 tl pikakahvijauhetta
1 valkuainen
3 dl tomusokeria

Vaahdota rasva ja sokeri ja lisää muna. Sekoita kuivat aineet ja lisää taikinaan. Anna levätä jääkaapissa muoviin käärittynä yön yli.
Kauli 1/2 sentin levyksi ja ota tähtimuotilla tähtiä. Sekoita kuorrutuksen aineet ja sivele tähdille. Paista 200 asteessa 10 minuuttia.

Kristallitähdet

150 g voita
4 rkl sokeria
1 rkl vahvaa kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
2 tl kanelia
3 1/2 dl jauhoja

voiteluun valkuaista
koristeluun kidesokeria

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat ainekset ja lisää voivaahtoon. Anna levätä jääkaapissa yön yli.
Kauli 1/2 sentin levyksi ja ota levystä tähtimuotilla tähtiä. Paista 200 asteessa 10-12 minuuttia.
Voitele jäähtyneet tähdet kevyesti vatkatulla valkuaisella ja ripottele runsaasi kidesokeria päälle. Anna kuivua.

Kanelitähdet

perinteinen saksalainen resepti

5 dl sokeria
1/8 tl suolaa
5 munanvalkuaista
1 tl kanelia
1 tl sitruunan raastettua kuorta
1/2 kiloa jauhettuja manteleita

leivontaan tomusokeria

Vatkaa valkuaiset suolan kera kovaksi vaahdoksi.
Lisää sokeri vähän kerrallaan.
Lisää kaneli ja sitruunankuori.
Kääntele mantelijauhot taikinaan.

Jauhota leivinpöytä tomusokerilla. Taputtele taikina tomusokeroiduilla käsillä n. sentin paksuiseksi levyksi. Taikinaa ei voi kaulia.
Leikkaa tähtimuotilla tähtiä. Murusta taikinanrippeet tähtien päälle koristeeksi. Paista 180 asteessa 20 minuuttia.

22.12

Ja tänään on 22. joulukuuta... Hanukka alkoi eilen illalla, tänään on ensimmäinen hanukkapäivä, ja koska mieheni on juutalainen, juhlimme hanukkaa. Hanukan kunniaksi saatte perinteisen hanukka-leivonnaisen, rugelach-sarvien ohjeen. Rugelach on jiddischeä ja tarkoittaa pientä kierrettä.

Rugelach

Hapankermataikina

5 dl jauhoja
200 g voita, kylmää, pieninä paloina
1 munankeltuainen
2 dl hapankermaa (smetanaa, creme fraichea...)

Sekoita kaikki taikinan ainekset taikinaksi, kääri taikina muovikelmuun ja anna levätä jääkaapissa yön yli

Suklaa-pähkinätäyte

75 g tummaa suklaata
1 dl saksanpähkinöitä
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

Hakkaa kaikki ainekset teholeikkurissa muruiksi. Jos sinulla ei ole teholeikkuria, hakkaa suklaa ja pähkinät muruiksi ja sekoita ainekset kulhossa.

Kuorrutus:
2 rkl voita
3 rkl sokeria
1/2 tl kanelia

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Jaa taikina neljään osaan, ota yksi osa kaulittavaksi ja jätä loput jääkaappiin.
Kauli taikina 20 sentin ympyräksi, levitä 1/4 täytteestä ympyrälle, jaa ympyrä 12 osaan ja rullaa kiilat "sarviksi" leveästä osasta alkaen. Nosta sarvet leivinpaperilla peitetylle pellille ja käännä nipukka rullan alapuolelle. Jätä n. sentti väliä. Taikina ei leviä uunissa.
Toista lopun taikinan ja täytteen kanssa. (Voit ihan hyvin leipoa nämä kuin kanelipuustit...)
Voitele rullat sulatetulla voilla ja ripottele sokeria ja kanelia päälle.
Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.