870711.jpgRuotsissa sanotaan "pippuria, pippuria..." vähän samaan tapaan kuin meillä "koputa puuta".

Pippuri on kuulemma Oinaiden lempimauste - ja täytyy sanoa, että pidän oikein paljon pippurista - ja auttaa masennukseenkin. Varsinkin chilipippuri. Tiesittekö muuten, että Unkarilainen "paprika" - punapaprika - on chiliä?

Mieheni sai eräältä ystävältään Amerikasta paketin ja siellä oli pieni chili-paketti - "näin laitat aitoa Texaslaista chiliä". Paketissa oli arrowjuurta chilin suurustamiseen, iso pussi chilimausteita ja pieni pussi vahvaa kuivattua chilipippuria, siemenet ja kaikki... Mieheni laittoi kattilallisen chiliä ja kokeili PIKKUISEN chiliä... ja se oli HYVÄÄ!!! Ja niin meidän perhe vieteltiin chilin makuun;-)
Seuraavalla kerralla meni HIUKAN enemmän chiliä - ja se oli HYVÄÄ!!!

Ostin hänelle pussillisen habaneron siemeniä, mutta unohdettiin laittaa kasvamaan... Yritetään sitten uudestaan ensi vuonna :-)

Chilipippureiden vahvuus arvioidaan Scoville-taulukolla. Wilbur Scoville -niminen apteekkari keksi 1912 mittayksikön eri chilipippuri-lajien vahvuuksien vertailemiseksi. Yksi Scoville-yksikkö kertoo kuinka paljon kapsiinia, ainetta joka tekee pippurista vahvan, kussakin lajissa on.
Alunperin pippuri murskattiin ja sekoitettiin veteen tietyssä suhteessa, ja sitten tätä pippurivettä laimennettiin. Testaajan edessä on sitten useita kuppeja pippurivettä, laimentamattomasta hyvin laimennettuun, ja kun maistelija ei enää tunne pippurin makua laimennuksessa, siitä saadaan selville pippurin vahvuus. Tänä päivänä mittaustavat ovat rutkasti kehittyneempiä (koska testipaneeli on kallis eikä erityisen tarkka), mutta Scovillen nimi on säilytetty mittayksikkönä.

Kapsiinin määrä vaihtelee riippuen siitä, mikä lajike on kyseessä ja missä se kasvaa. Sanovat, että Skotlannissa kasvaa voimakkain pippuri... kasvattajat saivat Nagan siemeniä ja Skotlannin karussa maaperässä pippuri ärtyi tosiväkeväksi.

vahvuus

aine

 

 

7,100,000

"The Source" kastike

5,300,000

Poliisin käyttämä pippurisuihke

2,000,000

tavallinen pippurisuihke ja pippuripommit

1,001,304

Bhut Jolokia (Henkipippuri)

855,000

Naga Jolokia (käärmepippuri)

350,000 - 580,000

Red Savina habanero

100,000 - 350,000

Habanero chile

100,000 - 325,000

Scotch bonnet

100,000 - 225,000

African birdseye ("African Devil", "Piri-Piri")

100,000 - 200,000

Jamaican hot pepper

100,000 - 125,000

Carolina cayennepippuri

95,000 - 110,000

Bahamian chili

85,000 - 115,000

Tabiche chili

50,000 - 100,000

Chiltepin chili

50,000 - 100,000

Rocoto

40,000 - 58,000

Pequin chili

40,000 - 50,000

Super chile

40,000 - 50,000

Santaka chili

30,000 - 50,000

Cayenne chili

30,000 - 50,000

Tabasco chili

15,000 - 30,000

de Arbol chili

12,000 - 30,000

Manzano chili, Ají

5,000 - 23,000

Serrano chili

5,000 - 10,000

Hot wax chili

5,000 - 10,000

Chipotle

2,500 - 8,000

Jalapeño

2,500 - 8,000

Santaka chili

2,500 - 5,000

Guajilla chili

2,500

Tabasco Sauce

1,500 - 2,500

Rocotilla chili

1,000 - 2,000

Pasilla chili

1,000 - 2,000

Ancho chili

1,000 - 2,000

Poblano chili

700 - 1,000

Coronado chili

500 - 2,500

Anaheim chili

500 - 1,000

New Mexico chili

500 - 700

Santa Fe Grande chili

100 - 500

chilioncini

100 - 500

Pimento

0

tavallinen paprika


Vuoden 2006 Terlinguan kansainvälisen Chilimestaruuden voittajan resepti
LUE OHJE ENNEN KUIN ALOITAT! Siinä on aika paljon maustesekoituksia...

Ruskista kilo jauhelihaa (karkeaksi jauhettua. Voit myös käyttää poronkäristystä ;-)) ja siirrä isoon kattilaan. (Joudut keittämään tätä pari tuntia, joten valitse keittolihaa)
Lisää 1/2 litraa vahvaa lihalientä
200g purkillinen murskattuja tomaatteja
Laita soppaan kokonainen jalapeno ja serrano chili - siis kaksi chiliä kellumaan.
Kiehauta ja lisää maustepaketti #1

maustepaketti #1:
1 rkl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
1 rkl Mexene Chilipippurisekoitusta (korvausohje blokin lopussa)

Peitä ja anna hautua tunnin ajan. Ota chilit pois ja purista niistä mehu irti, mutta älä lisää vielä pataan.
Anna kuplia vielä neljännestunti ja lisää maustepaketti #2.

maustepaketti #2:
2-1/2 rkl vaaleaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2-1/2 rkl tummaa chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
2 tl kuminaa
¼ tl mustapippuria
¼ tl valkopippuria
¼ tl cayennepippuria
½ kuutio häränlihalientä
½ kuutio kanalientä
¼ tl fariinisokeria
1 paketti Sazon Goyaa (korvausohje blokin lopussa)

Jatka keittämistä kannen alla puolisen tuntia.
Lisää nyt se mehu jonka puristit chileistä tunti sitten ja maustepaketti #3.

maustepaketti #3:
2 tl Mexene chilipippuria (korvausohje blokin lopussa)
1 tl kuminaa
½ tl suola

Anna kuplia vielä vartti ja tarjoile.

Chili syödään leivän ja kylmän juotavan (maitoa, olutta tai limppaa - ei vettä) kanssa.
Voit tarjota myös sipulia (renkaina tai silppuna), hapankermaa ja persilja- tai korianterisilppua.
Jotkut ripottelevat chilin päälle murskattuja suolakeksejä tai maissichipsejä (ei maissihiutaleita;-)) tai maissichipsit tai suolakeksit voidaan tarjota ruoan sivussa. Amerikassa suolakeksit voidellaan joskus maapähkinävoilla...
Jotkut lisäävät pikkuisen suolakurkunlientä tai viinietikkaa chilikulhoonsa, ja jotkut laittavat kunnon annoksen amerikkalaista kaalisalaattia (cole slaw) kulhon pohjalle...

Meillä syödään chili kuin mikä tahansa muukin pata - siis riisin, makaronin tai perunan kanssa.

Jos haluat laittaa perinteistä Chili con Carnea - mikä on se perinteinen Texasin chili - voit jättää pavut pois, koska alunperin ne olivat mukana lihan jatkeena ja korvikkeena... siis papu-chili on köyhien chiliä ;-) Pavut voi myös korvata kikherneillä, riisillä, makaronilla yms, mutta tiedä, ettei "ne jotka tietävät" pidä sitä "oikeana" chilinä ;-)
(Tässä Polkkapossun Chiliohje)

Jos poltat suusi "kuumalla" ruoalla, älä juo vettä!
Juo maitoa, kermaa tai hiilihappoista limpparia (dieetticola kuulemma toimii hyvin).
Tarjoile hapankermaa, smetanaa, turkkilaista jugurttia tai kermaviiliä ruoan kanssa - se auttaa myös suun polttoa vastaan. Samoin vaalea leipä.

-----------------------------------------------------------------

Mitä on Mexene chilipippurisekoitus?
Amerikkalainen merkkituote, joka koostuu chilipippurista, sipulijauheesta, tavallisesta jauhosta, valkosipulijauheesta, suolasta, sokerista, paprikasta, vihreästä chilijauheesta, kuminasta, meiramista ja korianterista.

Jos et onnistu löytämään juuri tätä, voit korvata sen sekoittamalla omaa chilimaustetta.

Esimerkiksi:
1. Sekoita
4 rkl chilipippuria
2 1/2 tl korianteria
2 1/2 tl kuminaa
1 1/2 tl valkosipulijauhetta
1 tl oreganoa
1/2 tl cayennepippuria

Tämä on neljä annosta.

tai
2. Sekoita
3 dl jauhoja
2 dl kuivattua sipulisilppua (voit käyttää ranskalaista sipulisoppajauhetta)
1 dl chilipippuria
2 rkl kuminaa
2 rkl suolaa
1 1/2 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattuja, murskattuja chilipippurihiutaleita
2 rkl sokeria

tämä on kuusi annosta.

Kuten näet, chili on KUUMAA ;-)

Sazón Goya on toinen amerikkalainen merkkituote. Se on maustettua suolaa.

Tässä on yksi resepti, joka saattaisi korvata Sazón Goyan...

sekoita
3 rkl suolaa
1 rkl paprikaa
1 rkl sellerisuolaa
2 tl valkosipulijauhetta
1 tl sokeria
1 tl sipulijauhetta
1/2 tl kurkumaa
1 tl kuminaa
1/2 tl korianteria
1/2 tl kanelia
1 tl cayennepippuria
1/2 tl neilikkaa
1/4 tl maustepippuria

Vaalea ja tumma chilipippuri ovat myös sekoituksia... anteeksi vain :-)
Tumma pippuri on makeampaa kuin vaaluea, ja sisältää chiliä, kuminaa, suolaa, valkosipulijauhetta ja oreganoa
vaalea pippuri sisältää vähän enemmän suolaa ja lisäksi korianteria.

Tee itse sekoitus sekoittamalla yhtä paljon kaikkia aineita.

Chilipippurin maaginen käyttö

Chili purkaa kiroukset ja vahvistaa rakkautta ja uskollisuutta.
Chilin elementti on tuli ja hallitseva planeetta Mars.

Pitääksesi avioliittosi uskollisena ota kaksi chilipippurinpalkoa, murskaa ne, sido yhteen punaisella tai vaaleanpunaisella silkkinauhalla ja laita tyynysi alle.

Rikkoaksesi kirouksen, ripottele chilipippurihiutaleita ympäri kotiasi.

Rohtokäyttö: Chilipippuria käytetään estämään vilustumisia. Pikkuisen chiliä ruoassa edistää ruokahalua. Lisää reumatismivoiteisiin ja -hauteisiin kiihottamaan verenkiertoa alueella.