Rahkaa kotikonstein


tarvitset 3 1/2 litraa kirnupiimää, kannellisen uunivuoan, juustokankaan ja kulhon.
Kaada kirnupiimä kannelliseen uunivuokaan ja laita yön yli lämpimään uuniin (55-65 astetta)
Aamulla kannen alla pitäisi olla heraa ja rahkamöykkyjä.
Valuta rahka juustokankaan avulla. Kerää hera talteen. Sopii hyvin leipätaikinan tai keiton nesteeksi.
Anna rahkan valua noin tunti, kerää sitten kankaan kulmat ja purista rahka palloksi.
Sido kankaan kulmat yhteen ja ripusta nyytti valumaan vielä 5-6 tunniksi.
Kumoa rahka kulhoon ja nauti.
Jos haluat rasvaisempaa rahkaa, painele rahka hienon siivilän läpi ja sekoita siihen kermaa.

Intialainen paneer-juusto

2 l kermamaitoa
1-2 rkl sitruunamehua

Lämmitä maito. Juuri ennenkuin se alkaa kiehua, sekoita siihen sitruunamehu ja sekoita hyvin. Maito juoksettuu 5-7 minuutissa.
Valuta juustomassa juustokankaan avulla. Ota hera talteen.
Painele juustomassaa puulusikalla jotta saat kaiken heran pois. Purista juustomassa palloksi juustokankaan avulla, purista lisää heraa pois, sido kankaan kulmat yhteen ja anna sen valua vielä pari tuntia.

Lebnah lähi-idästä

Ota litra maustamatonta jogurttia, mausta se suolalla ja kaada juustokankaalle. Sido kankaan kulmat solmuun ja anna jogurtin  valua puulusikan varassa vuorokauden ajan.

Vihje: Sido juustokangas narulla ja naru jääkaapin ritilään, ja sijoita kulho juustonyytin alle ottamaan talteen heratipat.



Tässä pasha-ohje... oikeastaan pääsiäisresepti, mutta mitä siitä! Se on ihanaa, tämä pieni resepti on juuri sopivan kokoinen, koska pasha on täyttävää, ja oikeastaan se on juusto ;-)

Ja sitten uunijuusto... tai vasikantanssi, kuten ruotsalaiset sitä runollisesti kutsuvat.
1 l ternimaitoa (tai 6 dl vettä, 4 dl maitojauhetta ja 2 munaa)
1/2-1 tl suolaa ja sokeria maun mukaan (voi jättää pois kokonaan)

Paista 150 asteessa noin tunnin ajan voidellussa uunivuoassa kunnes juusto on jähmettynyt ja pinta ruskettunut ja syö kanelin ja sokerin kera, tai marjojen, tai hillon ja kermavaahdon kanssa, kuten ruotsalaiset